.......................................................................................* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων... *

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". ...............Γκαίτε.
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Δάρα Μαντινείας: Σήμερα το χωριό έχει περίπου 200 κατοίκους μόνιμους

Το υποστατικό του Φωτάκου στο Δάρα

Με κέντρο την πρωτεύουσα της Αρκαδίας, Τρίπολη και προς τα βορεινά της, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων, βρίσκεται το χωριό Δάρα της επαρχίας Μαντινείας.
Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελλάδας σταματάμε στο 176μ.Χ. Τότε που ο Παυσανίας έγραψε τις περί Αρκαδίας περιηγήσεις του. Ενώ περιόδευε στην Αρκαδία ο Παυσανίας φθάνει στον Ορχομενό, μετά στη Χωτούσα και απο εκεί κατεβαίνει στους Νάσους. Περιοχή στη συμβολή του ποταμού Τράγου, του Μαλοίτα και του ξηροποτάμου της Βυτικώμης. Σύμφωνα με τον Παυσανία οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την κεραμοποιία και την πλινθοποιία. 
Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι Νάσοι είχαν καταστραφει ενώ οι κάτοικοι ζούσαν νομαδικά στην περιοχή. Στο τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , μια Αρβανίτικη οικογένεια εγκαταστάθηκε στον χώρο των Νασών με το επώνυμο Δάρας ή Ντάρας. Με τον καιρό η οικογένεια αφομοίωσε τον υπόλοιπο πληθυσμό κι έτσι η περιοχή ονομάστηκε Ντάρα και ο κάμπος ονομάστηκε κάμπος του Δάρα. Μετά το Βενετουρκικό πόλεμο το 1684-1687 και την κατάκτηση του Μοριά από τους Βενετούς, ο Μοριάς διαιρέθηκε σε Επαρχίες για να διοικείται ευκολότερα. Στην πρώτη καταγραφή του 1700 η μεγαλύτερη επαρχία ήταν της Τρίπολης με 52 χωριά. Στη δεύτερη καταγραφή, μέσα σε αυτά τα 52 χωριά ξεχωρίζουν το Δάρα, την Άγαλη, τον Μπεζενίκο, την Κανδήλα, την Καμενίτσα, και το Λεβίδι. Μετά την κατάκτηση του Μοριά απο τους Τούρκους, Πασάς στην Επαρχία Τριπόλεως γίνεται ο Αρναούτογλου. 
Με την αρχή της ελληνικής Επανάστασης, ο αγώνας ξεκινάει αμέσως και στο Δάρα. Οι αρβανίτες Δαραίοι ξεκίνησαν τον Αγώνα πριν την Καλαμάτα και τα Καλάβρυτα. Ο ιστορικός Φωτάκος, που έζησε στο κάμπο του Δάρα μετά την Επανάσταση περιέγραψε όλες τις μάχες που έλαβαν μέρος οι Δαραίοι. 
Στις 22 Μαρτίου του 1821 οι Δαραίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην μάχη του Κάψια. Στις 14 Απριλίου, το 1821, οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους στην Μάχη του Λεβιδίου με σημαντική βοήθεια από τους Δαραίους οπλαρχηγούς. Τέλος οι Δαραίοι πήραν μέρος στην μάχη στο Βαλτέτσι, στα Δερβενάκια και στην πολιορκία του Παλιόκαστρου στο Aργος. 
Από τους αρχαίους Νάσους η περιοχή ονομάστηκε το 1834 δήμος Νασών περιλαμβάνοντας τα χωριά Δάρα, Κώμη, Άγαλη, Πανάγαλι, Πυργάκι, Γκιούση, Μπεζενίκος,Διάσελον, Πουγκάκι και Χωτούσα με πρωτεύουσα το Δάρα. Η αρχική σφραγίδα ήταν κυκλική χωρίς έμβλημα. Στις 14 Ιουλίου το 1873 επιλέχτηκε ως έμβλημα ένας τράγος που συμβόλιζε τον ομώνυμο ποταμό. 
Το 1840 ο Δήμος Νασών έχει 1240 κατοίκους και το 1907 έχει 2312. Η πρωτεύουσα του δήμου, το δάρα δηλαδή, είχε 1185 κατοίκους το 1907 και 1185 το 1907. Τα χρόνια περνούν και την περίοδο 1910 - 1915 αρχίζουν οι πρώτες μαζικές μεταναστεύσεις στο εξωτερικό. Την περίοδο 1920 - 1940 το χωριό έχει 1600 - 1800 κατοίκους. Μετά τον πόλεμο ο αριθμός των κατοίκων παραμένει σταθερός μεταξύ 900 - 1100. Παρά το νέο κύμα μεταναστεύσεων ο αριθμός των κατοίκων παραμένει μεγάλος μέχρι το 1970. 
Σήμερα το χωριό έχει περίπου 200 κατοίκους μόνιμους.

Η φωτογραφία είναι από : https://www.dara.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου