.......................................................................................* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων... *

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". ...............Γκαίτε.
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Το Παλαιοχώριον υπάγεται στην άλλοτε κοινότητα και Δήμο της Δημητσάνας, ήδη δε στον Δήμο Γορτυνίας




Φίλιππος Καρβελάς
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟ 


Αγαπητοί φίλοι του Παλαιοχωρίου, στην παρούσα ανάρτηση θα αναφερθώ σ’ αυτό καθ’ εαυτό το χωριό, γράφοντας δυο λόγια γι’ αυτό και τούτο γιατί ενώ αποτελεί την είσοδο για το φαράγγι του Λουσίου, από την Δημητσάνα, δεν αναφέρεται πουθενά. Αυτό δεν είναι βέβαια τυχαίο, αφού από πολλά χρόνια τα μικρά χωριά τα θεωρούν παραρτήματα ή εξαρτήματα της κωμόπολης στην οποία διοικητικά ανήκουν και εξαντλείται η παρουσία τους με μόνη την αναφορά της πόλης. Την ίδια τύχη με το Παλαιοχώριο έχει το Ζυγοβίστι, του Ράδου και η Καρκαλού. Δεν αναφέρονται πουθενά, παρά το γεγονός ότι έχουν την δική τους αυτοτέλεια, την δική τους ιστορία και προσφέρουν και αυτά το ανάλογο μερίδιο στον τόπο και την ανάπτυξή του.
Το Παλαιοχώριον υπάγεται στην άλλοτε κοινότητα και Δήμο της Δημητσάνας, ήδη δε στον Δήμο Γορτυνίας και θεωρείται ως προάστιον της Δημητσάνας, γράφει ο Τάκης Κανδηλώρος «τό παρά τόν Λούσιον γραφικόν Παλαιοχώριον εἶναι ὁ λαμπρότερος καί χλοερώτερος κῆπος ὅν ἔσχε ποτέ πόλις» και επεξηγεί ό,τι «ἐν τῷ προαστίῳ τούτῳ ἕκαστον στρέμμα τιμᾶται πρός 3-4 χιλ. δρ. καθ' ὅσον παράγει διηνεκῶς τρίς ἐτησίως». 

Είχε μεγάλη παραγωγή από φρούτα και κηπευτικά και πολλούς αμπελώνες και μέχρι το έτος 1962, ήταν ο κύριος τροφοδότης της Γορτυνίας, είχε μάλιστα χαρακτηριστεί και ως ο «Νείλος» της Γορτυνίας. Το Παλαιοχώριον είναι κτισμένο πάνω σε έναν μικρό λόφο και έχει ενοριακό ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος,μετά την καταστροφή του στα Ορλωφικά, ανηγέρθει εκ νέου στις 22 Ιουλίου του έτους 1823. 
Το σημερινό χωριό είναι κτισμένο στη θέση και πάνω στα ερείπια παλαιοτέρου χωριού ή πόλις που καταστράφηκε στα Ορλωφικά (1770). Δυτικά του χωριού και σε απόσταση 200 μέτρων από τον ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,βρίσκεται η πηγή του Πλατάνου και πάνω από την πηγή ο ιστορικός πλάτανος του Παλαιοχωρίου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσεως. Κάτω από τον πλάτανο είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που ανεγέρθη το έτος 1995 από τον Σύλλογο Παλαιοχωριτών επί των ερειπίων ναού καταστραφέντος στα Ορλωφικά. 
Από τον πλάτανο ξεκινάει το μονοπάτι για το γεφύρι του Κοντού και από εκεί για Ζάτουνα. Νότια του χωριού και στην αριστερή όχθη του Λουσίου, υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας της Τριχερούσας. Το νέο εκκλησάκι κτίσθηκε το έτος 1950 πάνω ακριβώς από το Ασκητήριο που βρίσκεται κάτω στον βράχο. Το Παλαιοχώριο είναι η είσοδος για το φαράγγι του Λουσίου. Το Παλαιοχώριο εορτάζει 29 Ιουνίου τον ενοριακό ναό των Αγίων Αποστόλων, 1 Ιουλίου το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και 31 Αυγούστου το εκκλησάκι της Παναγίας της Τριχερούσας. Από το έτος 2000 έχει καθιερωθεί και γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη η «Γιορτή του Τσίπουρου».